Skip to content ↓
map

UWC in Mostar

Mostar, Bosnia ja Hertsegovina

200 opiskelijaa
16-19-vuotiaita

Perustettu

2006

3 March 2017

Koulu sijaitsee Mostarin kaupungissa, josta tuli 1990-luvun sodan seurauksena kahtiajakautumisen ja katkeruuden symboli. UWC Mostar on ainoa UWC-koulu, joka on perustettu konfliktista toipuvaan maahan tavoitteenaan antaa seuraaville sukupolville Bosnia ja Hertsegovinassa ne tiedot, taidot, johtamisominaisuudet ja kansainväliset arvot, joita tarvitaan yhä olemassa olevien etnisten jakaumien yhdistämiseen ja maan siirtämiseen 2000-luvulle.

Kolme erityispiirrettä

  • UWC Mostar on ensimmäinen UWC-koulu, jolla on määritelty tavoite osallistua konfliktin jälkeisen yhteiskunnan jälleenrakentamiseen – Koulu auttaa opiskelijoita ymmärtämään ja arvostamaan erojaan ja samalla edistää tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta ja kriittistä ajattelua.
  • Paikallinen yhteisö – Opiskelijoiden ja paikallisen yhteisön vuorovaikutus on UWC Mostarin ydin. Opiskelijat ja henkilökunta järjestävät vuosittain projekteja ja tapahtumia, jotka ovat avoimia Mostarin lisäksi myös laajemmalle yhteisölle.
  • Education in Action -säätiö – UWC Mostarin perusti Education in Action -säätiö, jonka tavoitteena on tulla maan opetusreformin viitekohdaksi ja tarjota laadukasta opettajakoulutusta, joka painottaa objektiivista ulkoista arviointia, innovatiivista opetussuunnitelmaa ja opetustapoja.
Luokkahuoneessa
 

UWC Mostar tarjoaa International Baccalaureate Diploma Program (IBDP) -tutkinnon. Perusainevalikoiman lisäksi koulu tarjoaa seuraavia oppiaineita: bosnialainen kirjallisuus, kroatialainen kirjallisuus, antropologia, taloustiede, ympäristötiede (Environmental Systems and Societes) ja kuvataide.

Luokkahuoneen ulkopuolella
 

UWC Mostar on yhteistyökumppani lähes kaikissa Mostarissa järjestettävissä tapahtumissa. Yksi näistä on katutaidefestivaali, joka tuo yhteen nuoria kaikista kaupunginosista yhteisölliseen taideseikkailuun. Tämän tavoitteena on herättää henkiin Mostarin julkisia tiloja, jotka eivät vielä ole saaneet takaisin sotaa edeltävää eloisuuttaan ja yhteisöllistä tarkoitustaan. Vuotuinen katufestivaali on ehkä julkisin ja havainnollistavin todiste koulun roolista Mostarin kaupunkielämän elvyttämisessä. Tapahtuma tuo yhteen kaikkien yhteisöjen nuorten ihmisten lahjakkuudet tässä kaupungissa, joka on yhä jakautunut ja rikkinäinen.

UWC Mostar on myös pilotoinut malli-YK-konseptin (Model United Nations, MUN) Mostarissa ja koko maassa. Lisäksi koulu järjestää vuosittaisen UWC Mostar Winter Art -festivaalin, joka tuo esille opiskelijoiden taitoja useilla julkisilla näyttämöillä eri puolilla Mostaria.

Vuodesta 2010 koulu on edustanut Bosnia ja Hertsegovinaa FIRST Robotics -kilpailussa. Kyseisen lukuisia palkintoja voittaneen kilpailun missio on auttaa nuoria kehittämään kiinnostustaan tieteitä, insinööritaitoja, teknologiaa ja matematiikkaa kohtaan.

Lyhytkurssit
 

UWC Mostar järjestää ”Waves for Change” -lyhytkurssin Bosnia ja Hertsegovinasta sekä muista maista kotoisin oleville opiskelijoille. Kurssi kutsuu osallistujat keskustelemaan sosiaalisista muutoksista ja väkivallattomista liikkeistä paikallisten ja kansainvälisten aktivistien kanssa.

Kampusalue ja tilat
 

Kulttuurien monimuotoisuus ja tapojen rikkaus UWC Mostarissa on näkyvintä asuntoloissa, jotka sijaitsevat sekä kaupungin länsi- että itäosassa. Itse koulurakennus sijaitsee keskustassa ja eräät tilat, esimerkiksi tiedeluokat, suuri valoisa ullakkokirjasto ja auditorio, ovat yhteisiä Gimnazija Mostarin kanssa. Gimnazijan sisä- ja ulkoliikuntatilat, mukaan lukien liikuntasali ja urheilukentät, juoksurata ja pituushyppypaikat, ovat avoinna UWC Mostarin opiskelijoille. Koulun ruokala on opetusrakennusten lähellä, kun taas taide- ja teatteristudiot ja musiikkiluokka sijaitsevat Musalassa, yhdessä opiskelijoiden asuntoloista.

Sijainti
 

UWC Mostar sijaitsee Mostarin kaupungissa, Bosnia ja Hertsegovinan eteläosassa. Suotuisa maantieteellinen sijainti, läheisyys Kroatiaan ja Montenegroon sekä leuto ilmasto ovat tehneet Mostarista suositun turistikohteen.

Opiskelijavalinnat
 

Opiskelijat hakevat kouluun maidensa UWC-komiteoiden kautta. Hakeminen suoraan koululle on mahdollista ainoastaan seuraavissa tapauksissa:

  • Kyseisessä maassa ei ole UWC-komiteaa
  • Bosnia ja Hertsegovinan kansalaiset, jotka ovat palanneet maahan vietettyään osan tai suurimman osan elämästään ulkomailla
  • Ekspatriaatit, joilla ei ole mahdollisuutta käydä muuta kansainvälistä koulua Bosnia ja Hertsegovinassa

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Yhteystiedot


United World College in Mostar
Španski trg 1
88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina

18 Colleges
Worldwide