UWC:n koulutusmalli ja sen periaatteet
“There is more in us than we know if we could be made to see it; perhaps, for the rest of our lives we will be unwilling to settle for less.”
Kurt Hahn, UWC-liikkeen perustaja
UWC:n koulutusmallille tunnusomaista ja kaikille UWC-kouluille yhteistä on pyrkimys monimuotoisuuteen. Opiskelijat pääsevät haastamaan itseään ja toisiaan monimuotoisessa ympäristössä. Tämä auttaa avartamaan nuorten maailmankuvaa ja käsitystä omasta itsestä – samalla kun opiskelu johtaa kohti kansainvälisesti tunnustettua IB-tutkintoa.
UWC auttaa opiskelijoita löytämään ne mahdollisuudet, joilla he voivat edistää myönteistä muutosta omissa yhteisöissään. UWC-opiskelijat oppivat, että maailmaa voi muuttaa omien rohkeiden valintojen, henkilökohtaisen esimerkin ja epäitsekkään johtamisen kautta. UWC auttaa opiskelijoita saavuttamaan oman älyllisen potentiaalinsa sekä henkisen ja fyysisen kapasiteetin, moraalikäsityksen, estetiikan tajun, tunne- ja sosiaalisten taitojen potentiaalinsa.
Opiskelu UWC-kouluissa perustuu seitsemään periaatteeseen, joissa tiivistyy ajatus koulutuksen kokonaisvaltaisuudesta. Näitä periaatteita kannattelevat lisäksi pyrkimys rauhaan, kestävyyteen ja oikeudenmukaisuuteen, jotka ovat UWC-liikkeen perusarvoja.
- Koulutuksen toteutetaan monimuotoisessa kouluyhteisössä. Opiskelijat valitaan sellaisilta alueilta ja ryhmistä, jotka edustavat laajasti eri kansakuntien sisäisiä sekä niiden välisiä jännitteitä.
- Koulutus tarvitsee kulttuurien välistä ymmärrystä ja aitoa toisista välittämistä. UWC-koulujen yhteisöllinen asuminen ja opiskelijoiden jakamat kokemukset antavat heille mahdollisuuden pureutua maailmanlaajuisiin ongelmiin.
- Fyysinen kunto ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä tasapainoiseksi yksilöksi kehittymisessä. Epäterveelliset elämäntavat heikentävät voimavaroja.
- Yhteisön vuorovaikutus on koululla elämisen keskiössä. Tämä vaatii aktiivista osallistumista kaikilta kouluyhteisön jäseniltä.
- Opiskelijoiden tulee olla aloitteellisia kestävään kehitykseen liittyvissä asioissa niin koulussa kuin koulun ulkopuolella.
- Opiskelijoilla tulee olla mahdollisuus harjoitella oma-aloitteisuutta, itsekuria ja vastuullisuutta sekä riskienhallintaa ja haasteiden vastaanottamista. Tähän he saavat tarvittaessa tukea aikuisilta.
- Yksilöiden ainutlaatuiset edellytykset ja kyvyt huomioidaan. Jokaisessa koulussa tulee olla tukimuotoja, jotka auttavat opiskelijoita saavuttamaan potentiaalinsa.
Kaikki UWC-koulut jakavat samat arvot ja tavoitteet, mutta jokainen koulu toimii eri tavoin paikalliset olot huomioiden. UWC-koulutusmalli on koulujen yhteinen toimintamalli, jota kaikki koulut noudattavat ja johon UWC-kokemuksen ainutlaatuisuus perustuu.