Skip to content ↓
map

UWC in Mostar

Mostar, Bosnia ja Hertsegovina

200 opiskelijaa  
16–19-vuotiaita

Perustettu

2006

3 March 2017

UWC Mostar on ainoa konfliktista toipuvaan maahan perustettu UWC-koulu. Koulun missiona on rakentaa inspiroivan, korkeatasoisen koulutuksen avulla ”siltoja” ihmisten ja kulttuurien välille. UWC Mostarin keskeisenä tavoitteena on alusta alkaen ollut edistää rauhanprosessia sekä Mostarin kaupungin ja Bosnia ja Hertsegovinan kehitystä. Koulun tavoitteena on myös laatia sellaisia opetuksen käytänteitä, jotka soveltuvat konfliktista toipuville ja siirtymävaiheen yhteiskunnille. Koulu on luonut aktiivisesti kumppanuussuhteita paikallisiin toimijoihin, ja on siten käytännön esimerkki siitä, miten koulutus voi yhdistää, inspiroida ja sitouttaa opiskelijoita ja ympäröivää yhteisöä tavoittelemaan rauhanomaista ja kestävää tulevaisuutta.

Kolme erityispiirrettä

  • UWC Mostar on ensimmäinen UWC-koulu, jonka nimenomaisena tavoitteena on osallistua konfliktin jälkeisen yhteiskunnan jälleenrakentamiseen – UWC Mostarissa opiskelijat oppivat ymmärtämään ja arvostamaan erilaisuutta. Näin edistetään samalla myös tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta ja kriittistä ajattelua.
  • Paikallinen yhteisö –  Opiskelijoiden ja paikallisen yhteisön välinen vuorovaikutus on UWC Mostarin ydintä. Opiskelijat ja henkilökunta järjestävät vuosittain projekteja ja tapahtumia, jotka ovat avoimia kaikille Mostarilaisille sekä Mostarin ulkopuolelta tuleville.
  • Education in Action -säätiö – UWC Mostarin perusti Education in Action -säätiö. Säätiön tavoitteena on tarjota viitekehys maan koulutusuudistukselle sekä tarjota korkealaatuista opettajankoulutusta, jossa painotetaan objektiivista ulkopuolista arviointia sekä innovatiivisia opetussuunnitelmia ja oppimismenetelmiä.
Luokkahuoneessa
 

UWC Mostarissa opiskellaan International Baccalaureate Diploma Program (IBDP) eli IB-tutkinto. Perusainevalikoiman lisäksi koulussa voi opiskella Bosnian kirjallisuutta, Kroatian kirjallisuutta, antropologiaa, taloustiedettä, ympäristötiedettä (Environmental Systems and Societies) ja kuvataidetta.

Luokkahuoneen ulkopuolella
 

UWC Mostar on yhteistyökumppanina lähes kaikissa Mostarin kaupungissa järjestettävissä suurissa tapahtumissa. Koulu on mukana muun muassa vuosittain järjestettävillä katutaidefestivaalilla ja lastenfestivaalilla sekä Euroopan tutkijoiden yössä. Tarkoituksena on tuoda yhteen kaikkien yhteisöjen nuoret kannustamalla nuoria eri puolilta kaupunkia osallistumaan yhteistoiminnalliseen seikkailuun, jolla pyritään elvyttämään ja kehittämään kaupungin elämää.

UWC Mostar on myös pilotoinut malli-YK-konseptin (Model United Nations, MUN) Mostarissa ja muualla maassa. Lisäksi koulu järjestää vuosittaisen UWC Mostar Winter Art -festivaalin, jossa opiskelijat esittelevät kykyjään julkisilla paikoilla eri puolilla Mostaria.

Lyhytkurssit
 

UWC Mostar järjestää vuosittain muun muassa Bridging Cultures, Mostar Summer Youth Program ja LAB Program -lyhytkurssit Bosniasta ja Hertsegovinasta ja sen lähiseuduilta tuleville nuorille.

Kampusalue ja koulun tilat
 

UWC Mostarissa kulttuurien ja tapojen moninaisuus tulee parhaiten esiin asuntoloissa, jotka sijaitsevat kaupungin länsi- ja itäosassa. Itse koulurakennus sijaitsee keskustassa, ja osa tiloista, esimerkiksi tiedeluokat, suuri valoisa ullakkokirjasto ja iso kokoontumistila, ovat yhteiskäytössä Gimnazija Mostarin kanssa. Gimnazija Mostarin sisä- ja ulkoliikuntatilat (muun muassa kuntosali, jalkapallo/käsipallokenttä, lentopallokenttä, juoksurata ja pituushyppypaikat) ovat UWC Mostarin opiskelijoiden käytettävissä. Lisäksi koululla on kaksi lisärakennusta, joissa on opetus- ja toimistotiloja sekä taide- ja teatterikäyttöön soveltuvia tiloja.

Sijainti
 

UWC Mostar sijaitsee Mostarin kaupungissa, Bosnia ja Hertsegovinan eteläosassa. Suotuisa maantieteellinen sijainti, Kroatian ja Montenegron läheisyys sekä leuto ilmasto ovat tehneet Mostarista suositun turistikohteen. UWC Mostar on Kaakkois-Euroopan ainoa UWC-koulu.

Opiskelijavalinnat
 

Opiskelijat voivat hakea kouluun oman maansa UWC-valintakomitean tai UWC Global Selection Programme -ohjelman kautta. Käy tutustumassa myös koulun omiin nettisivuihin osoitteessa https://uwcmostar.ba/.

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Yhteystiedot


United World College in Mostar
Španski trg 1
88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina

18 Colleges
Worldwide